Kruispunt / Opinie

The Pianist

Bij de aankondiging van ‘The Pianist’ op 13 december 2005 op Canvas meldde de presentator dat deze film niet geschikt was voor personen onder de 16 jaar.

The Pianist

Deze aanmaning leek mij hoogst verwonderlijk. Weliswaar bevatte het oorlogsdrama van Roman Polanski (een coproductie uit 2002 van Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Nederland en Polen) gruwelijke beelden van de holocaust in het getto van Warschau, de joodse opstand, de deportaties en de concentratiekampen; deze verfilming geschiedde echter op grond van historisch onweerlegbare feiten. Daarenboven werden de gebeurtenissen in de prent zeker niet eenzijdig of ongenuanceerd weergegeven. Het hoofdpersonage, ‘pianist’ Wladyslaw Szpilman (Adrien Brody), overleefde de gruwel zelfs dank zij de hulp van een medelijdende ‘collaborateur’ en de meedogendheid van een Duitse officier.

Terwijl de meeste tv-programma's onbeschroomd dagelijks een stortvloed van ongebreidelde seks en mateloos geweld op de jeugd loslaten, acht Canvas het nodig dezelfde jeugd aangrijpende beelden van een authentieke volkerenmoord en een hoopgevend signaal van diepmenselijk begrip te ontzeggen.

JMP
13.12.2005
Toon alle berichten in Kruispunt / Opinie
JMP-Trends © 2023